En kvinnas doft

Dofter är en viktig del av vår omgivning, men som vi generellt sett upplever på ett mindre medvetet plan än till exempel det vi ser, smakar och känner. Därför kan dofter ofta väcka minnen från förr, eftersom vi intuitivt associerar dem med platser, situationer och personer, som vi har upplevt när vi känt doften. Det kan vara doften av nyklippt gräs, färska bullar eller tjära, men även en äldre släktings parfym eller rakvatten – eller naturliga kroppsdoft. Vissa människor håller sig till en enskild parfym under hela livet, eller i alla fall stadigt under en period. Medan andra bygger upp hela doftbibliotek, för olika stilar och tillfällen.

Doft i hemmet

Idag finns det många olika sätt att doftsätta sitt hem för att skapa en speciell atmosfär och känsla. Två vanliga produkter är doftpinnar, vanligen elegant placerade i någon typ av vas eller liknande, samt de klassiska doftljusen. Doftljus tillverkas numera i en uppsjö av varianter och doftsättningar, som ofta presenteras i vackra glasbehållare som kan återanvändas eller fyllas på. Val av doft är självklart upp till var och en. En grundregel för rumsdoft är dock att den bör vara någorlunda diskret, och stämma överens med stilen i övrigt. Gärna med naturliga inslag, som blommiga noter eller mer maskulina toner av läder och bergamott.

Kroppsdoft

Val av kroppsdoft är ganska komplext, då en parfym är synnerligen personlig. Dessutom kommer doften att utvecklas vidare när den appliceras på huden. Olika sorters doft sänder ut olika signaler till omgivningen. En lättare doft med citrustoner kan ge ett yngre, mer sportigt intryck medan en mer komplex och djup doft kanske snarare signalerar elegans och sensualitet. Även om parfymmarknaden är uppdelad i dam-, herr- och unisexparfymer så tenderar många bärare till att överskrida gränserna och använda en parfym avsedd för ”det motsatta könet”. Oavsett ditt tycke och smak i frågan är vi övertygade om att du kan hitta din favorit här.