Om oss

Mitt namn är Vilma Velasquez, min kärlek för konsthantverk började tidigt i mitt liv och resulterade i att jag efter mina studier vid HDK (Högskolan för design och konsthantverk), startade företaget Vilma Velasquez AB. Vid sidan av mitt brinnande intresse för arbetet med konsthantverk har jag alltid varit engagerad i- och intresserad av det som händer i världen, däribland de stora ekonomiska klyftorna som vi människor lever i. Mitt mål är därför att driva ett företag där konsthantverket i sig blir till ett redskap för människors värdighet och där arbetet med konsthantverk verkar för förändring.

Vi designar och tillverkar smycken i ädla metaller och naturmaterial och alla våra smycken är tillverkade för hand. Vi använder oss av olika traditionella tekniker så som emalj och gjutning men vi använder oss även av olika okonventionella tekniker som vi själva har utvecklat.

Inspirationen till våra smycken kommer från olika miljöer, kulturer, och muntliga berättartraditioner. I våra smycken hittar du historier om livet i Amazonas regnskog och berättelser om de afrikanska helgon som genom slavhandeln hamnade på Haiti under 1600-talet.

För att verka för en förändring och en förbättrad livskvalitet för människor har vi ett samarbete med en kvinnogrupp i Colombia. Vi lägger en del av produktionen i deras händer samt erbjuder en utbildning inom smyckekonst. Vårt mål är att erbjuda en specialiserad utbildning som kan leda till att de som konsthantverksgrupp blir självständiga. Vi är ett företag som tror på framtiden.

Användning av smycken förändras hela tiden. Material, tillverkningsprocesser och innehåll har att göra med vad människor vill i förhållande till andra. I vissa kulturer använder man bestämda smycken när man söker en partner eller när man vill uttrycka sin sorg. I andra sammanhang handlar det om att visa rikedom.

Hur man väljer att smycka sig har en direkt koppling till både hur man mår och till den tid vi lever i. Den oerhörda masstillverkningen av produkter som drabbar människan och naturen har inspirerat oss till att tillverka objektssmycken som går emot detta, både materiellt och processmässigt.

Curriculum Vitae »

Smycken i magiska och religiösa sammanhang
Se bildspel »

Smycket i magiska och religiösa sammanhang handlar om en liten del av den Haitiska kulturen. Den centrala piesen är inspirerad av Marasa, ett afrikanskt helgon som representerar tvillingar och trillingar.
Tillverkad i silver, guld, tråd,
Teknik: gujtning, förgyllning.

Helgonen och smycken
Se bildspel »
Helgonen och smycken handlar om tre afrikanska helgon:

1. Diadem till Yemaya, som är mor till alla varelser som tycker om att smycka sig med pärlor och koraller vid festligheter.

2. Halssmycke till Ochun, kärlekens gudinna, som äger allt som är gjort av guld eller har en gyllene färg.

3. Armsmycke till Chango som är en krigare som har blixtstenen i sin ägo och som brukar framträda med armband.

 

Vilma Velasquez
          butiken