Beskrivning av taguafröt

Taguanöten, även kallad vegetabiliskt elfenben, kommer från palmen phytelephas auquatoralis, som växer i Syd- och Centralamerikas tropiska regnskog. Dess frukt består utav ananasliknande klasar i vars inre man finner ca 40 nötter. Nötternas genomsnittliga storlek är den samma som hos ett vanligt hönsägg (6cm x 4cm).

Taguapalmen börjar ge frukt först vid 10 års ålder, men ger då ungefär 3 skördar per år i resten av sitt liv, vilket kan överskrida 100 år.

Kemiskt sett, när nöten består av cellulosa och före det att den har mognat, innehåller den en söt vätska i sitt inre. När den mognat faller frukten med nötterna till marken varifrån den plockas för att bearbetas. Efter att den har plockats bör nöten torkas i minst två år. Under torkningsprocessen stelnar nöten och blir extremt hård.

Taguanöten är varken giftig eller luktar. Dess celler påminner om elfenbenets, men är något mjukare, har större densitet och är lättare att bearbeta. Den liknar elfenben även i struktur och färg men är ihålig.

I nära tvåhundra år täljdes och bearbetades taguanöten av konsthantverkare som tillverkade vackra prydnader så som pipor, schackpjäser, leksaker och religiösa prydnadsföremål. Dessa föremål misstogs ofta för att vara gjorda av elfenben. Från slutet av 1800- talet och fram till andra världskriget användes taguan även för tillverkningen av de finaste knappar. Man beräknar att ungefär 20% av alla knappar som tillverkades under den perioden var gjorda av tagua.

Under mer än 80 år, var taguanöten en produkt av världsomspännande vikt. Och det fanns fabriker runt om i Europa, Asien och Amerika som tillverkade produkter både för industriellt bruk och lyx. När syntetmaterialen kom på 50-talet, och då speciellt plasten, förstörde det taguaindustrin över hela världen.

Men nu har handeln med tagua fått en andra chans på grund av den nästintill totala utrotningen av elefanterna. Men även tack vare människors uppskattning för produkter tillverkade av naturmaterial som inte belastar miljön.

Taguapalmen finner man bland annat i Colombias fuktiga regnskog vid Stilla havskusten. Man plockar nöten för hand från palmer som växer vilt i dessa områden. Inga planteringar eller begränsningar görs vad gäller områden för produktion. Än så länge genomförs heller inga kontroller som garanterar en hållbar utveckling av de nu existerande taguaskogarna.

          butiken